sobota 3. března 2012

232.den - Top of Tyrol







...a je to tady...to "lepší" přišlo dnes...neskutečné azuro...a jako bonbonek otevřená (je otevřeno vždy s ohledem na počasí) vyhlídka na ledovce...3210m nad mořem...ohromující nádhera...

"Skalní masiv má díky vysokému obsahu železa rudé zbarvení. Je zřetelně texturovaný a zubatý, což mu dává zcela jedinečný charakter. Volba materiálu zdůrazňuje odlišnost od pozinkovaných ocelových konstrukcí okolních lyžařských areálů. Plošinu tvoří ocelová konstrukce z oceli odolné vůči povětrnostním podmínkám. Konstrukční systém tvoří nepravidelná mříž z nosníků. Zohýbané čepele z cortenových ocelových plátů vytváří nosníky o trojúhelníkovém průřezu. Zadní kotvící prvky jsou zesilovány dalšími ocelovými pásy. Mezi 50 cm vysokými konzolami plošiny je položena mřížová podlaha. Zaoblené zábradlí je z jednoho kusu. Madlo zábradlí a lavička jsou zhotoveny z modřínového dřeva a výplň zábradlí tvoří síť z nerezové oceli.
Zatížení je přenášeno do základů a skalních kotev ve svahu. Plošina leží v oblasti alpského permafrostu. To vyžadovalo, aby byly základy zpevněny 15 m dlouhými skalními kotvami a železobetonovými základy, na nichž konstrukce leží. Ocelové břity vyčnívají přes skalní okraj o 9 metrů. Celkem bylo použito 19 tun cortenové oceli, 60 m² mřížoví a 50 m modřínového dřeva s nerezové sítě na zábradlí.
Konstrukce byla postavena výhradně za pomoci helikoptéry. Jedním z hlavních aspektů bylo proto přizpůsobení konstrukčních prvků únosnosti helikoptéry, zefektivnění montáže a upřesnění spojů. Vysoká kvalita prefabrikace, jednoduchá montáž a přesné spoje jsou základním kritériem při stavění ve výšce 3200 metrů nad mořem. Poněvadž příprava staveniště, betonování a následné montování konstrukce muselo probíhat za pomocí helikoptéry, mělo počasí značný vliv na plánování a později i samotnou výstavbu plošiny".

Žádné komentáře: